Wednesday, November 2, 2011

Bertunang lagi?? zauj?? zaujah?? cuba bace nie...

Assalamualaikum....


Terus kepada tajuk perbincangan di ataslah.Jadi, saya yakin pada hari ni, seringkali kita dengar kawan2 kita ramai yg bertunang kan? yup, ramai betol yg btunang skang.... x lari juga yg muslimah pon yg dipinang atau seringkali kite dgr mereka "di-cop" dulu.Atas dasar baitul muslim....tapi mungkin dalam x sedar kita mungkin x berapa sedar apa yg berlaku atau impak daripada fenomena pertunangan ni.Pertama sekali, jgn salah faham, sy bukan mengutuk atau anti pertunangan ye...^_^..jgn salah faham, nanti kan sesat saya...:-)..okei, di bawah plak ~~~

Baik, sy adalah jugak pengalaman berkawan dengan mcm2 org.Yg lebal, yg alim , yg muslimah , yg free hair , yg berseluar pendek dan mcm2 lagilah.Sy berkawan dgn sume org.Tapi ape yg sy nk tekankan di sini skang, adalah berkaitan dgn status pertunangan dan adab2 sebagai sorang yg da bertunang...


Saya mintak kebenaran utk menegur mereka yg bergelar muslimah "facebook".Saya bold- kan "muslimah facebook". OK, Sekarang terlalu ramai "kami" lihat anda2 yg bergelar muslimah semakin banyak post2 yg berkaitan dengan pertunangan, zauj dan zaujah, lelaki soleh dan wanita solehah dan seumpamanya yg berkaitan dengan fitrah manusia utk berpasangan.YES.Saya bukan menafikan bab munakahat dalam kehidupan.Tetapi persoalan saya, apakah fikiran  dan perkara yg berlegar di fikiran2 muslimah serikandi islam ini ? adakah hanya berkaitan dgn ingin mencari seseorang zauj atau suami yg soleh??  sampaikan kadang2 sy tertanya2....ish "napa ni mereka ni asyik post2 pasal zauj la, tunangla, kisah tu la,kisah nila..".....once again . YES. Itu adalah hak anda utk post apa2 sahaja di wall anda.Tapi apa yg sy khuatirkan adalah ape yg berlaku dalam hati kita secara tidak sedar wahai sahabat seakidah....

mungkin kita tidak sedar:


  1. fikiran sentiasa memikirkan untuk mempunyai pasangan.
  2. bila melarat-larat, mulalah penyakit hati bertandang.
  3. akan timbul perasaan cemburu pada sahabat lain yg sudah bertunang sekaligus membuatkan diri tidak sabar-sabar utk mencari passangan.
  4. terlalu menampakkan kelemahan pada diri kita yg menunjukkan kita ni lemah dalam bab menjaga hati dan perasaan.
  5. khuatir apabila perjuangan islam yg asalnya dilupakan seketika dek kerana fikirkan pasangan.
  6. hati dan perasaan adalah paling sukar dijaga lalu timbul lah pelbagai fitnah dari syaitan.

Sahabat seakidah yg dikasihi.Sy tidak pernah menafikan tentang perjuangan kalian dalam perkara lain.Tetapi apabila terlalu banyak post2 yg berkaitan dgn hal2 yg sy nyatakan di atas,sy terpanggil utk meluahkan apa yg sy rase.Kerana apa yg kite post setiap kali di wall2 FACEBOOK, maka itulah yg kita selalu fikirkan bukan?wallahualam....tepuk dada tanya iman jgn tanya nafsu kerna nafsu x pernah kenal erti kepuasan.



"Rahsiakan pertunangan, dan iklankan (maklumkan) perkahwinan."

(Hadis riwayat Ahmad dari Abdullah bin Zubair)

Satu lagi perkara yg saya alami.Kebanyakan meraka yg bertunang ni suka utk hebahkan yg die ni da bertunang dan malangnya mereka yg mengaku bergelar daie dan berimej islamik pon berbuat demikian.Ya, mungkin teguran ini agak keras, tapi bagi mereka yg sudah faham islam itu bagaimana , die patot tahu.

"aku da bertunang, dan aku ni terlibat ngn baitul muslim etc..."

"aku da bertunang, die muslimah atau die sorang ikhwan dari jemah itu dan ini"

Ini di hebahkan sahabat2...kenapa ia berlaku.Perlu ke berbangga dgn status pertunangan??



Pertunangan adalah suatu komitmen yang belum pasti. Ia mungkin berakhir dengan perkahwinan, boleh juga tamat pada kesudahan yang tidak diharapkan. Namun ulama’ menjelaskan bahawa di antara hikmah Islam menggesa pertunangan itu tidak dihebah-hebahkan ialah kerana untuk menjaga nikmat ini daripada dirosakkan oleh hasad manusia yang bertindak tidak baik. Ia dijelaskan demikian di dalam Hashiah al-’Adawi ‘ala Sharh Mukhtasar Khalil.

Kerana apa sahabat sekalian?? Kerahsiaan pertunangan itu juga menjadikan kita terkawal dari berkelakuan seperti sudah bersuami isteri kerana hakikatnya seorang lelaki dan perempuan yang bertunang, masih asing dan sedang berada di medan ujian mengawal diri dan bijak mengatur komunikasi dengan pasangan yang bakal menemani hidup… selama-lamanya sampai mati.

Jadi, jika kalian betol2 serius memikirkan tentang munakahat, maka bagi mengelakkan masalah hati dan perasaan singgah dalam diri, cara yg terbaik adalah dengan bernikah.Maka dari itu segala perasaan rindu dan syg kalian boleh singgahkan dalam hati kerana ia halal lagi menghalalkan.Maka, bagi yg memikirkan tentang ini hanya utk sekadar suka - suka dgn kawan2..maka bg sy ia tidak perlu kerana terllau byk lagi hal lain yg perlu kite fikirkan terutamanya dgn masalah akidah dan akhlak umat islam sekarang....

sebagai penutup hayatilah wasiat kata-kata dari Imam Hassan al-banna.

"sesungguhnya aku amat meridui seorang pemuda/pemudi yang tidak tidur lena kerana memikirkan masalah ummah.." -as-syahid imam hassan al-banna-

Moga semua faham mesej yg cuba saya sampaikan....^_^..wallahualam..maafkan segala salah dan khilaf tutur kata.

9 comments:

  1. stuju dgn entri nie..bgus tuk peringatan sume..:)

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah...peringatan bersama ye..:-)

    ReplyDelete
  3. tabarakallah ya akhi...sungguh menarik entry ini... syukran jazylan diatas pkongsian dan peringatan ummah... ^_^

    ReplyDelete
  4. sangat3 bagus entry ini..alhamdulillah benar2 membuka mata..syukran..

    ReplyDelete
  5. salam.Moga memberi manfaat pada diri dan sahabat2..jzzk singgah.:)

    ReplyDelete